UPUTSTVO ZA UPOTREBU POSUĐA

Uputstvo za upotrebu posuđa od gline


1) Pre upotrebe posudu treba ugrejati, unutrašnjost posude namazati masnoćom (u, mast, margarin, loj ...). Zatim, posudu treba ostaviti na toplom mestu da odstoji, oprati je sa mlakom vodom i možete je koristiti. 
2) Posle svake upotrebe, posudu oprati i obavezno je dobro osušiti, najbolje na šporetu. 
3) Ako se posuda koristi napolju, na otvorenoj vatri, potrebno je razgrnuti žar i na to mesto postaviti posudu sa hranom, a oko posude rasporediti ravnomerno žar i održavati vatru bar 10 cm od posude.
4) Posudu nikada nemojte izlagati suviše jakoj temperaturi ili otvorenom plamenu!
5) Posudu treba postepeno zagrevati.
6) Ako se hrana sprema na gasu (plinu), između plamena i posude obavezno postaviti metalnu ploču.
7) Hrana iz ovog posuđa je ukusnija ako je proces kuvanja duži.


Rok trajanja i upotrebe ovog posuđa je neograničen ako se pridržavate ovog uputstva. 

22 коментара:

  1. Poštovani,zamolio bih Vas za pomoć.Nakon prve upotrebe zemljanog lonca(svadbarski kupus se kuvao) na dnu posude i sa strane su se pojavili zagoreli delovi.Izgleda da sam preterao sa vatrom pri kuvanju na drva.Šta da radim kako bi to uklonio?Unapred hvala na pomoći.Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ПОШТОВАНИ!
      ОПРОСТИТЕ ШТО НИСМО ПРЕ ВИДЕЛИ ВАШ КОМЕНТАР.
      ЗАГОРЕЛУ ХРАНУ, ОРИБАЈТЕ ЖИЦОМ, ОНОМ КОЈОМ РИБАТЕ И ОБИЧНО ПОСУЂЕ,
      АКО СЕ ПОСЛЕ РИБАЊА И ДАЉЕ БУДЕ ОСЕЋАО МИРИС ЗАГОРЕЛОГ, НАСПИТЕ БЕЛОГ СИРЋЕТА, 1. ЧАШУ ОД 2.дл. И ОСТАВИТЕ ДА ПРЕНОЋИ. СУТРАДАН ОПЕРИТЕ ТОПЛОМ ВОДОМ.

      Избриши
  2. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  3. Pozdrav,dali ste zainteresovani za sirenje prodaje vasih proizvoda,ja sam iz Bajine Baste i zainteresovan sam za prodaju grncarije smatram da bi mogli da ostvaimo neki vid saradnje i prodaje vase robe kod nas,ukoliko ste zainteresovani evo moj tel pa se javite,hvala.0612524061

    ОдговориИзбриши
  4. Da li se lonac moze koristiti i na ringli ili mora iskljucivo u rernu?
    Unapred hvala
    Pozdrav,

    ОдговориИзбриши
  5. Meni je zemljani lonac procureo. Da li moze nekako da se zalemi,popravi?

    ОдговориИзбриши
  6. Postovani,zamolio bih vas za pomoc. Dobio sam od dede zemljani lonac star preko 80 god i nije koriscen bas dugo.
    Ne mogu nikako da ga operem iznutra,stalno se stvara prljava voda. Mozete li mi reci kako to da resim? Hvala unapred. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  7. Pozdrav,imam pitanje pri koristenju zemljane tepsije doslo je do ipucavanja pa me interesuje jel moze da se zalijepi necim

    ОдговориИзбриши
  8. Da li imate prodajna mesta u Beogradu ili da li saljete brzom postom za Bg.Hvala

    ОдговориИзбриши
  9. Pri korišćenju pekača on se razdvojio na 2 dela. Čime bih mogla da ga sastavim.

    ОдговориИзбриши
  10. Pukao mi je poklopac od zemljanog lonca. Kako ga mogu sastaviti ili ima li posebno da se kupi? Unapred hvala na odgovoru.

    ОдговориИзбриши
  11. Pukao mi je poklopac od zemljanog lonca. Kako ga mogu sastaviti ili ima li posebno da se kupi? Unapred hvala na odgovoru.

    ОдговориИзбриши
  12. Poštovanje ljudi sitna pukotina se pojavila na šerpi za kuvanje i pusta pomalo vodu jel postoji nekako da to može da se sanira unapred hvala.

    ОдговориИзбриши
  13. Sitna pukotina se pojavila na šerpi za kuvanje jel postoji neko rešenje unapred hvala

    ОдговориИзбриши
  14. Imam isto pitanje kao prethodnici , može li se sanirati sitna pukotina na glaziranom djuvečaru?

    ОдговориИзбриши
  15. Koliko dugo je potrebno da se kuva na temperaturi od 200 C?
    Stavio sam prvi put povrćr,krompir i ostalo sa mesom....ne znam koliko je potrebno dok ne bude gotovo
    Molim Vas za informaciju

    ОдговориИзбриши
  16. Kokiko košta sač za 10 osoba i da li ide uz njega postolje i koliko košta posuda za pečenje pita i hleba.hvala

    ОдговориИзбриши
  17. Pozdrav svima! Imam problem kad god kuham i bilo šta da kuham zemljani lonac mi tagori pa ako neko moze da mi pomogne neka mi napiše na Viber broj: +41762140080

    ОдговориИзбриши
  18. Poštovanje. Ima li pomoć posudi koja je naprsla? Greškom sam uključila ringlu na kojoj je bila posuda. Napukla je od prejake t. Hvala unapred na odgovoru. Srdačan pozdrav

    ОдговориИзбриши
  19. Dobila sam posudu koja je sjajna ,glazirana ,kako se koristi?

    ОдговориИзбриши
  20. Posle prve upotrebe zemljanog lonca za kuvanje kupusa,zagoreo mi je unutra,probala sam cifom,zicom i tečnošću za sudove da oribam i nisam uspela,posle toga sam čula da on treba samo vodom da se opere,i da ne sme deterdžent,šta sad da radim,muz kaže nećemo ga više koristiti,a meni zao da sad zbog neznanja i greške,a nije baš bio ni malo para,mada je zdravlje preče iznad svega,krivo mi da sad ponovo kupujem nov!

    ОдговориИзбриши